Bier is een vergiste drank van suikers welke voornamelijk verkregen zijn uit mouten. Voor de productie van bier wordt gist gebruikt. Gist is een eencellig organisme dat suiker kan omzetten in alcohol (ethanol) en koolzuur. Bier wordt gemaakt van graan (gerst) dat al iets is gekiemd. Dit noemt men mout. Deze mout bevat vooral zetmeel en wat enzymen. D.m.v de enzymen wordt tijdens het brouwproces het zetmeel omgezet in suikers waarna de gist deze later in alcohol en koolzuur kan omzetten.

De hoofd ingrediënten van bier zijn :

  1. Water, gewoon leiding water is hiervoor prima geschikt.
  2. Mout, dit is er in verschillende soorten/kleuren waardoor de donkere bieren gemaakt kunnen worden.
  3. Hop, dit is een kruid dat gebruikt wordt om de bitterheid aan het bier te krijgen. Alleen de vrouwelijke planten worden gebruikt.
  4. Gist, ook hier weer zijn er zeer veel verschillend soorten gist.

Buiten deze ingrediënten worden er in bier, afhankelijke van het type bier, soms nog andere ingrediënten gebruikt:

  • Ongemoute granen zoals tarwe, maïs, rijst.
  • Diverse suikers: kristalsuiker, kandijsuiker, stroop e.d.
  • Kruiden zoals koriander, sinasschil, kruidnagel, paradijszaad
  • Vruchten zoals kersen, rozijnen, kiwi
  • Stoffen in kleine hoeveelheden die niet zozeer de smaak maar meer het brouwproces beïnvloeden.