Algemeen

Als beginnende brouwer ben je natuurlijk erg benieuwd naar het verloop van je bier en zeker tijdens de vergisting. Je bent dan ook geneigd om regelmatig te kijken of zelfs om een monster te nemen en te meten. Zeker omdat je (nog) niet weet wat je kunt verwachten, of omdat je denkt dat het niet goed verloop. In principe is daar helemaal niets mis mee. Echter dien je als brouwer een hoop geduld te hebben en vertrouwen in hetgeen je gedaan hebt. Als de vergisting niet verloopt zoals je denk dat het zou moeten kan het openen van het gistvat en/of het nemen van een monster vaak meer kwaad dan goed. Hoe te handelen, dat hangt af van de situatie..

 

De vergisting komt niet op gang..

Het kan natuurlijk dat de vergisting wat traag op gang komt, in het ergste geval kan dit wel tot 2 a 3 dagen duren(terwijl binnen 8 uur activiteit gewenst is) als je te weinig gist hebt toegevoegd of een niet actieve of een weinig levensvatbare gist. Indien dit echt 3 dagen duurt (geen schuimvorming) kun je het beste een vers zakje korrelgist toevoegen (gewoon strooien) en het vat daarna nog een week laten staan. Ga tussen door dan ook geen monsters nemen om te meten of het vat openen om te kijken !!! Geduld lost een hoop op !! het waterslot geeft wel aan of er activiteit is en een goede hoofdvergisting mag je gerust een week laten staan !

 

De vergisting gaat te snel ?

De hoofdvergisting duurt in het algemeen ergens tussen 3-5 dagen. Dit is een ideale situatie. In sommige gevallen kan het zijn dat deze sneller verloopt. Dat hoeft helemaal niet fout te zijn. Een snelle vergisting kan ook goed zijn voor een bier. De gist was in topconditie en heeft zijn werk netjes en snel afgerond. Echter kan het ook in deze situatie helemaal geen kwaad om het geheel toch nog een week te laten staan. Te vlug handelen kan in een later stadium toch nog problemen opleveren. Dus ook hier is het weer een kwestie van geduld.

 

Wanneer kan ik bottelen ?

op hobbybrouw fora en in Facebook groepen is dit een veel gestelde vraag. En het algemene antwoord is dan : "meet om de 2 dagen en als het SG niet is gedaald, kun je bottelen". Mijn advies is : NIET DOEN !!! het tussendoor meten heeft alleen zin als je je waterslot niet vertrouwd en het leverd je weer wat verlies op en vaak een extra kans op infectie !. Als het goed is, hevel je je bier na de hoofdvergisting over in een bolfles die een paar liter groter is dan het volume van je brouwsel. Zodoende heb je weinig kopruimte en kun je via je waterslot goed zien hoe snel er nog koolzuur uit je jongbier verdwijnt. Zodra je waterslot vrijwel niets meer doet kun je ervan uitgaan dat het bier is uitvergist en kun je overgaan tot het afvullen van je bier.

 

Wanneer dan wel meten ?

Uiteraard moet je in het proces wel even je SG meten (en het monster proeven !). Dat kun je het beste doen na de hoofdvergisting (een week !) zodra je je bier gaat overhevelen naar je vat/fles voor de (warme) lagering. Dan heb je een mooi moment om een monster te nemen en deze te meten en te proeven.

Ditzelfde kun je doen als het bier gereed is om te bottelen. Ook hier zul je het bier weer overhevelen naar het vat van waaruit je bottelt en dus weer een mooi moment om even een monster te nemen en te meten en te proeven !!

 

Succes !!