Als je al thuis brouwer een bier brouwt, kun je dat eigenlijk op 2 manieren doen. Je brouwt altijd hetzelfde volume, of je wilt het gewenste SG behalen, waardoor het volume bier kan varieren... In dit artikel wil ik deze 2 methoden eens toelichten en waarom je een bepaalde keuze zou maken.
Allereerst wil ik melden dat als je thuis brouwt, een bepaalde doelstelling geheel van jezelf afhangt en hoe belangrijk je dit vindt. Ik geef hier wel een eigen mening.
Brouwen op volume
Als je brouwt op volume, heb je dus altijd (met enige marge) dezelfde hoevelheid bier wat uit je brouwsels komt. Dit houd in dat als je rendement wat tegenvalt bij een brouwsel, dat het % alcohol wat minder wordt. Echter is je rendement door omstandigheden hoger...dan heb je een bier met iets meer alcohol. Dit is een keuze die je maakt tijdens het brouwen, eigenlijk al aan het einde van het maischen. Want als je einde maischen je brix meet, weet je eigenlijk al of je je rendement gaat halen, of niet.. Maar wat is nu het voordeel van deze methode ?
mijn inziens heeft dit mijn voorkeur voor thuisbrouwsels aangezien je dan veel parameters altijd gelijk hebt... Je volume voor koken is altijd hetzelfde. Hierdoor is ook het volume dat je verdampt altijd (min of meer) hetzelfde. Dus, indien je de juiste brouwsoftware gebruikt, weet je eigenlijk voor koken al wat je beoogst SG voor vergisten gaat worden, en kun je eventueel je hopgift nog iets aanpassen.
Met deze methode is het ook makkelijker te achterhalen (inzicht en redenatie) waarom je rendement nu lager of hoger was dan anders...dus je inzicht in het brouwproces zal hierdoor toenemen. En voor een thuisbrouwsel maakt het niet zoveel uit of een bier nu wat meer of minder alcohol zal bevatten. De kwaliteit van het bier zal hierdoor zeker niet minder worden !!! En je leert je installatie er veel beter en sneller door kennen waardoor je eigenlijk eerder op het niveau komt dat je het gewenste volume met het gewenst SG kunt brouwen.. en bij ieder brouwsel weet je al meteen hoeveel bier het op gaat leveren :-)
Brouwen op SG
Indien je het belangrijk vindt dat je het gewenst SG behaalt voor je brouwsel, kun je dus tijdens het brouwen het proces bijstellen. Indien je versuikering niet goed verloopt zul je dus wat minder moeten spoelen, en houd je dus minder bier over. Loopt je versuikering uitermate goed, dan zul je meer moeten spoelen, en houd je meer bier over.
Je volume voor koken wijzigt en met dezelfde energie toevoer zal er meer of minder verdampen waardoor het lastig van te voren te bepalen is hoeveel je einde koken over zult houden. In de software is dit lastig rekenen (maar niet onmogelijk).
Ook bij deze methode zul je tijdens het brouwen moeten gaan rekenen met je hopgiften omdat het volume of minder of meer zal worden..dus blijven meten (of je neemt genoegen met iets meer of minder bitterheid). Natuurlijk kun je met de juiste software wel gaan rekenen en weet je wat je rendement was. Maar het is toch lastiger om dan je installatie goed te leren kennen, omdat er meerdere factoren bij ieder brouwsel zullen varieren. Het volume voor koken is niet altijd gelijk, Het verdampings volume wisseld. Het blijft dan lastig om in te schatten tot hoe ver je moet spoelen...en wat dan je uiteindelijke SG voor vergisten gaat worden... Als je voor een wedstijd brouwd kan dit idd de juiste keuze zijn, maar als je gewoon voor je dagelijkse bier behoufte brouwt, is dit niet altijd de juiste keuze mijn inziens....
Uiteraard kun je natuurlijk je SG ook corrigeren met suiker of water....