Als bierbrouwers zijnde ben je natuurlijk trots op je eigen bier, maar proef je ook wel eens een ander bier en dat gebeurt natuurlijk op allerlei plaatsen en gelegenheden en dus moet je op alles voorbereid zijn. Nu valt het op dat niet iedere bierbrouwer met voorbedachte raden naar een bierige gelegenheid gaat. Dit brengt het volgende probleem met zich mee : Hoe open ik mijn flesje bier..?? Het probleem is dan dat deze geen flesopener bij zich heeft. De commercie heeft dit probleem al jaren geleden ontdenkt en is hier met diverse handige "tooltjes" op ingesprongen en daardoor zijn er in de handel vele verschillende (bier)-flesopeners te krijgen welke gemakkelijk aan een sleutelhanger te bevestigen zijn. Deze worden veelal ook als relatiegeschenk door bedrijven uitgegeven. Tegenwoordig heeft iedereen wel een sleutelhanger op zak met daaraan diverse huis en/of autosleutel er aan hangen. Deze hebben vaak nog voldoende ruimte over om ander gereedschap aan te hangen. Maar helaas ontbreekt de essentiële sleutel tot het flesje bier hieraan nog veel te vaak. Maar mensen zijn creatief in noodsituaties en hebben dan ook meestal wel een alternatief bij de hand. De volgende alternatieven worden veel gebruikt :

 

Het tafelrand hameren : Hierbij wordt het flesje bier schuim tegen de rand van een tafel gedrukt zodat de rand v/d tafel tussen glas en kroonkurk zit. Hierna wordt er met een flinke klap op de tafelrand/bierdopje gegeven waardoor veelal het bierdopje het begeeft en van de fles loslaat. Dit heeft als nadeel dat het bier spontaan gaat schuimen en dus soms de fles uit schuimt….

 

Het aansteker wippen :Bij deze techniek hoort er wel een roker in de buurt te zijn die ook nog een aansteker bij zich heeft. Het bierflesje wordt zo in de hand genomen dat de dop net boven de hand uitsteekt. De aansteker wordt dan tussen glas en hand gestoken zodat deze schuim tegen de onderkant van het dopje steekt. De aansteker dient dan als een soort hefboom en de duim dient dan als midden stok. Hierna wordt de aansteker met brute kracht naar beneden gedrukt waardoor meestal het bierdopje het begeeft en deze van de fles loskomt. Het nadeel hiervan is, dat dit na verloop van tijd een zwakke plek op de duim kan opleveren (Wiplesch). Deze techniek kan ook met andere voorwerpen toegepast worden bij gebrek aan een aansteker….maar levert vaak sneller een zere plek op.

 

Het gebid heffen : Deze techniek wordt zeer zeldzaam gebruikt . Hierbij wordt de bovenkant van het bierflesje in de mond genomen waarbij het bierdopje schuin tegen de bovenkant van het gebit aan leunt. Hierna wordt het flesje met brute kracht naar beneden gedrukt. Indien het gebit nu sterk genoeg is zal het dopje het begeven en van de fles loskomen. In het andere geval zal een tandheelkundige geraadpleegd moeten worden. De schade hiervan zal duidelijk zijn…

Wegens deze tekortkoming bij de bierbrouwer hebben enkele grote brouwerijen de dop met schroefdraad uitgevonden (Bier met een twist…) waardoor de dop simpel opengedraaid kan worden. Echter is deze techniek nog niet doorgedrongen tot de vele (kleine en grote) speciaal bier brouwerijen….

Dus om schade in de toekomst te voorkomen is het raadzaam om, vaak niet meer dan € 1,- , te investeren in een eenvoudige flessenopener die aan de sleutelhanger bevestigd kan worden om zo schade aan lijf en leden te voorkomen.

 

Groeten en gezondheid
De Bier Brouwer