De vorige keren heb je het zakje gist gewoon over het wort uitgestrooid. Voor zakjes gist is dit een prima werkwijze en zelfs voor vloeibare gist (hebben we nog niet gebruikt) is dit voor 10 liter net voldoende. Maak je veel bier of heb je niet zoveel gistcellen dan is het nodig om een giststarter te maken. Een giststarter is eigenlijk een beetje wort waaraan gist wordt toegevoegd. De gist kan zich vermenigvuldigen en actief worden. Voegen we deze giststarter aan onze wort toe dan zal de vergisting sneller starten. Het betekend wel extra risico van infectie, immers bij elke handeling bestaat de kans dat er bacteriën in het spel komen.

Hoe maak je nu zo'n giststarter? Je hebt een steriele fles nodig met een deksel/dop en een rubberen stop met waterslot. Natuurlijk zijn deze allemaal steriel.

 

  • Los 50 gram moutextract op in 500 ml warm water in een pannetje. Je kan ook gehopte wort  van een vorig brouwsel gebruiken. Laat het 5 - 10 minuten met deksel op de pan zachtjes koken.
  • Giet de hete wort in de steriele fles en laat deze dan afkoelen (niet onder de kraan houden, de fles zal dan knappen).
  • Als het wort gekoeld is kun je deze wat schudden zodat er wat zuurstof wordt opgenomen.
  • Voeg daarna de gist toe en schudt het weer met de deksel/dop erop zodat de gist goed is vermengd.
  • Vervang nu de deksel/dop door de stop met waterslot en zet de fles weg op een warme plaats. Regelmatig schudden bevorderd de gistgroei !! Afhankelijk van de gistsoort en de temperatuur moet je de giststarter 3 tot 5 dagen voor het brouwen maken.
  • Regelmatig de gistlaag van de bodem losschudden! Indien je de giststarter langer van tevoren maakt, kan je de gist laten bezinken op de bodem van je fles.
  • Na een paar dagen is het wort helder en kan je deze voorzichtig afgieten.
  • Daarna vul je de giststarter opnieuw aan met verse wort zodat de gistcellen zich weer naar hartelust kunnen vermenigvuldigen. Zo krijg je nog meer gistcellen. Wel steriel werken!

Zorg altijd dat je een zakje (korrel)gist op reserve in je koelkast hebt liggen. Mocht je giststarter niet werken of gaat er iets mis mee, dan hoef je niet in paniek te raken.

 

Voor het werken met vloeibare gist geld :
De pakken vloeibare gist van Wyeast zijn in de meeste gevallen van goede kwaliteit. Maar als de verpakking al wat ouder is (productiedatum staat op de verpakking) duurt het langer voordat de verpakking op bolt. Ook bij verse gisten kan het voorkomen dat het op bollen wat langer op zich laat wachten. Je moet dan denken aan 1 tot 3 dagen en in het uiterste geval 5 dagen. Echter zijn er ook gevallen bekend waarbij een oude verpakking in 1 of 2 dagen bol staat. Het is dus niet te voorspellen! Om deze reden is het verstandig om voor het maken van en goede giststarter minstens een week uit te trekken ! en 1,5 week (of 10 dagen) is vaak ook geen overbodige luxe! Zo voorkom je dat je op de dag van brouwen niet voldoende en/of actieve gist hebt en dus feitelijk je brouwdag beter kunt uitstellen.