Hoeveel SG levert een grondstof nu ongeveer op? In de tabel staat dit voor een aantal grondstoffen aangegeven. Niet alle suikers zijn voor 100% uit de grondstof te onttrekken en ze zijn ook niet altijd voor 100% vergistbaar. Daarom verschilt het % alcohol dat erdoor ontstaat. De tabel gaat uit van het toevoegen van 1 kg grondstof aan 10 liter water.

 

Grondstof

SG

Alcohol Vol %

Pilsmout

1028

2,9

Tarwemout

1028

2,9

Karamelmout

1024

2,6

Graanvlokken

1025

2,3

Moutextract poeder

1038

3,9

Moutextract vloeibaar

1031

3,2

Kristal suiker

1035

5,2

Basterd suiker

1035

5,0

Kandijsuiker

1035

5,0

Honing

1035

3,9

 

 

Voorbeeld :

Als je 10 liter bier brouwt met 2 kg pilsmout, dan zal je theoretisch een begin SG krijgen van 1000+ (2 x 28) = 1056.

Voeg je er nog 500 gram kristalsuiker aan toe dan wordt het SG 1056 + (35/2) = 1074.

Het zal een alcohol percentage hebben van (2 x 2,9) + (5,2 / 2) = 8,4 Vol%

Het eind SG zal dan ongeveer 1074 – (1000+(8,4 / 0,136)) = 1013 zijn.

 

Als je een bier brouwt met hetzelfde begin SG van 1075, maar alleen pilsmout wilt gebruiken, dan heb je daar 75/28 = 2,675 kg van nodig

 

Zo zie je dat het vervangen van mout door suiker als effect heeft:

  1. hoger alcoholpercentage
  2. droger bier
  3. minder moutsmaak

 

Let op: bovenstaande berekeningen zijn slecht een richtlijn, in de praktijk spelen er nog meer factoren die het Begin SG, Eind SG en Alcohol percentage bepalen.