Hoeveel SG levert een grondstof nu ongeveer op? In de tabel staat dit voor een aantal grondstoffen aangegeven. Niet alle suikers zijn voor 100% uit de grondstof te onttrekken en ze zijn ook niet altijd voor 100% vergistbaar. Daarom verschilt het % alcohol dat erdoor ontstaat. De tabel gaat uit van het toevoegen van 1 kg grondstof aan 10 liter water.
Grondstof |
SG |
Alcohol Vol % |
Pilsmout |
1028 |
2,9 |
Tarwemout |
1028 |
2,9 |
Karamelmout |
1024 |
2,6 |
Graanvlokken |
1025 |
2,3 |
Moutextract poeder |
1038 |
3,9 |
Moutextract vloeibaar |
1031 |
3,2 |
Kristal suiker |
1035 |
5,2 |
Basterd suiker |
1035 |
5,0 |
Kandijsuiker |
1035 |
5,0 |
Honing |
1035 |
3,9 |
Voorbeeld :
Als je 10 liter bier brouwt met 2 kg pilsmout, dan zal je theoretisch een begin SG krijgen van 1000+ (2 x 28) = 1056.
Voeg je er nog 500 gram kristalsuiker aan toe dan wordt het SG 1056 + (35/2) = 1074.
Het zal een alcohol percentage hebben van (2 x 2,9) + (5,2 / 2) = 8,4 Vol%
Het eind SG zal dan ongeveer 1074 – (1000+(8,4 / 0,136)) = 1013 zijn.
Als je een bier brouwt met hetzelfde begin SG van 1075, maar alleen pilsmout wilt gebruiken, dan heb je daar 75/28 = 2,675 kg van nodig
Zo zie je dat het vervangen van mout door suiker als effect heeft:
- hoger alcoholpercentage
- droger bier
- minder moutsmaak
Let op: bovenstaande berekeningen zijn slecht een richtlijn, in de praktijk spelen er nog meer factoren die het Begin SG, Eind SG en Alcohol percentage bepalen.