Het ontwikkelen van je eigen recept lijkt voor veel brouwers nog een lastige opgave omdat ze simpelweg niet weten hoe een recept voor een bier in elkaar hoort en/of kan zitten. Terwijl dit toch niet eens zo heel moeilijk is. We hebben de Biertypengids waarin voor alle biertypen een voorbeeld recept staat en we hebben Brouwvisie waarin deze voorbeelden ook zijn opgenomen. Helaas is dat nog steeds niet doorgedrongen bij alle bierbrouwers waardoor mensen nog steeds op zoek zijn naar recepten. Dat is opzicht niet erg, maar gebruik dit dan als inspiratie en volg niet het exacte recept. Middels een paar simpele handelingen en bewust worden van een aantal zaken kan een eigen recept vrij simpel in gemaakt worden. Echter moet je als brouwer wel gemotiveerd zijn om :

  • Kennis te vergaren over grondstoffen (Mout, hop & gist)
  • Kennis van het proces hebben (maïsschema, kook proces, snelle koeling, vergisting)

Als je als brouwer te weinig weet over bovenstaand zul je alleen bij toeval een goed bier brouwen of je brouwt een bier wat je in eerste instantie niet bedoelt had. Een gevonden recept is dan ook geen garantie voor een goed bier.  Aangezien dat dat geen wenselijke situatie is, schrijf ik een serie artikelen waarmee vele brouwers hun voordeel kunnen doen.  Goed bier voor iedereen !! 

Veel leesplezier

Groeten en gezondheid
De Bier Brouwer