Algemeen

De ontwikkelingen op het gebied van bierbrouwen voor amateurs houden niet op. Na de UT-100 & UT -200 is de STC-1000 (of TC-10) momenteel erg populair bij de Hobbybrouwers. Dit is een apparaatje welke je online kunt bestellen via Ebay (komt vanuit China). Nadat je deze hebt aangesloten op 2 stopcontacten kun je een gewenste temperatuur instellen waarna je de gistkast kunt verwarmen en koelen. Het apparaatje kost ongeveer €15,-

 

STC-1000

Technische eigenschappen STC-1000

 • Temperatuur meetbereik : -50°C tot 99°C met een resolutie van 0,1°C
 • Nauwkeurigheid : ±1°C in het bereik van -50°C tot 70°C
 • Voeding : 220V AC (Wisselstroom) 50Hz/60Hz
 • Verbruik : < 3Wh
 • Sensor type : NTC sensor (1PC)
 • Relais contact vermogen : Koelen& verwarmen --> 10A/250V AC
 • Omgevings temperatuur : 0°C - 60°C
 • Opslag temperatuur : -30°C - 75°C
 • Relatieve vochtigheid : 20 - 85% (Geen condensatie)

 

Produkt afmetingen

 • Voorkant : 75 mm breed x 34,5 mm hoog
 • totale product : 75 mm breed x 34,5 mm hoog x 85 mm diep
 • Inbouw maat : 71 mm breed x 29 mm hoog
 • Lengte sensor : 2 meter (inclusief de voeler)

Wat heb je nodig

Indien je zo'n STC-1000 hebt gekocht heb je het volgende (minimaal) nodig om het geheel werkend te krijgen (Verkrijgbaar bij de bouwmarkt) :

 • Installatiedraad ± 1,5mm2
 • Lasklemmen (met 4 of 5 ingangen)
 • 2 stopcontacten geaard
 • en stroomdraad (geaard, met 3 binnendraden dus) met stekker
 • Een ombouw kastje/doosje waar je het geheel in kunt bouwen

 

Hoe sluit je het aan ?

Hieronder een overzicht hoe je e.e.a elektrisch moet aansluiten :

STC-1000_Aansluitschema

Ter verduidelijking voor onwetende :

 • Bruine draad : Fase (= stroom aanvoer)
 • Blauwe draad : Nul (= voert de stroom af)
 • Geel/groen draad : Aarde
 • "Zwart" : Schakeldraad (bv van schakelaar naar lichtpunt). Is dus eigenlijk ook stroomtoevoer, dus fase draad

Alternatieve kleuren v/d binnen draden

Het kan zijn dat je in een stroomdraad een ander kleurschema tegenkomt (oude draad, of uit ander land o.i.d.). Dan wordt het lastig werken met bovenstaande kleuren, en moet je eerst uitzoeken welke kleurdraad welke functie heeft. Hier alvast enkele bekende alternatieven.
Alternatief 1 : Groen, rood, grijs( ,zwart)

 • Groen : Fase (Tegenwoordig bruin)
 • Rood : Nul (Tegenwoordig Blauw)
 • Grijs : Aarde (Tegenwoordig groen/geel)
 • "Zwart" : Schakeldraad (bv van schakelaar naar lichtpunt)
 •  

Alternatief 2 : Zwart,wit, Groen

 • Zwart : Fase (Tegenwoordig bruin)
 • Wit : Nul (Tegenwoordig Blauw)
 • Groen : Aarde (Tegenwoordig groen/geel)

 

Indien je het geheel dan mooi ingebouwd hebt in een kastje of andere mooie ombouw kan het er zo ongeveer uitzien :

 

TC10_01

 

TC10_02

 

TC10_03

 

Instellen van de STC-1000

Als je de [S] knop 3 seconden ingedrukt houd kom je in het menu om de STC-1000 te configureren. Je krijgt nu F1 in je scherm te zien. Met de "up" en "down" toetsjes kun je naar de Functies/menu F1,F2,F3,F4 gaan. Door nu nogmaals op de [S] knop te drukken kun je de ingestelde waarde van de functie zien. Deze waarde kun je dan wijzigen door de [S] knop ingedrukt te houden en in te stellen met de "up" of "down" toets. Na alles ingesteld te hebben druk je op de aan/uit toets om de instellingen te bewaren en het menu te verlaten. De functies betekenen het volgende :

 • F1 : Dit is de ingestelde temperatuur welke je wilt voor het gistende bier.
 • F2 : Dit is de marge waar binnen gekoeld of verwarmt dient te worden. Deze staat standaard op 0,5°C. Dus indien F1 is ingesteld op 19°C wordt er gekoeld wanneer de sensor 19,5°C meet en wordt er verwarmt wanneer de sensor 18,5°C meet.
 • F3 : Dit is de tijd in minuten dat de koeling niet werkt terwijl dit wel zou moeten. Dit is ter bescherming van de compressor van de koelkast. Als het ledje cool knippert dan wil dat zeggen dat de koelkast wel zou moeten werken maar in verband met de instelling bij F3 tijdelijk geen stroom krijgt.
 • F4 : is de temperatuur waarbij je de sensor kalibreert.

 

Discussie

Op het Hobbybrouwen forum kun je discusieren over dit apparaat : Forum discussie

Het amateur-brouwen neemt steeds meer wendingen en ontwikkelt zich best wel snel, we willen steeds beter bier en het proces daarom ook steeds meer gaan controleren. Het vergisting proces is in deze ontwikkeling een zeer belangrijk item want, zoals we wel weten, is gist zeer temperatuur gevoelig. Het verschil van 1 a 2°C Celsius bij de vergisting kan al een ander bier opleveren waarover je misschien net wel of net niet tevreden bent. Het controleren van deze temperatuur op ± 0,5°C is dus vaak een gewenste situatie.

UT200Voor deze controle hebben we dus een afgesloten ruimte nodig met of een verwarmingsbron of een koelbron (of allebei) en daarbij een thermostaat welke deze bron bij de gewenste temperatuur aan of uit zet. Zo'n thermostaat is dus de UT-200. Deze is momenteel uiterst populair bij de thuisbrouwers welke hun vergisting serieus nemen. Voor ± € 50 euro koop je al een koelkast op marktplaats en samen met deze UT-200 opent dit de wereld van de ondergistende bieren en de temperatuur gecontroleerde vergistingen.

Deze thermostaat werkt heel nauwkeurig en zeer gemakkelijk. Steek de stekker van de koelkast of verwarmingsbron in deze thermostaat en stop de thermostaat in het stopcontact. Stel de thermostaat naar het gewenste temperatuur bereik in. Je kunt hier de temperatuur instellen waarbij deze de bron inschakelt en de temperatuur waarbij deze de bron uitschakelt.

Bijv: Koelkast inschakelen als deze boven de 9,5°C komt en uitschakelen als deze onder de 8,5°C komt. Zo houd je het bier (ondergistend) op 8°C ± 0,5°C.

De thermostaat bevat een sensor met een lengte van ±2 meter. Deze kun je het beste tegen het gistvat aan drukken en bijv vasthouden met een schuursponsjes welke je weer vastbind met een touw om het gistvat heen. Dit werk erg goed en vele thuisbrouwers zijn zeer tevreden met dit apparaat.

 

 

 

 

 

Overige gegevens :
Leverancier : Conrad (www.conrad.nl)
Temperatuur Bereik : -40°C tot 99,9°C
Afmeting : 68mm x 57mm x 131,5mm
Bestel nr. : 615910 – 89
Prijs : €39,99 (geen verzendkosten indien je online betaald)

Groeten en gezondheid
De Brouwer

Het schroten van je mout is vaak een tijdrovend en arbeidsintensief werkje mits je dit nog met de hand moet malen. Een goed schrootsel is belangrijk aangezien je de kafjes nodig hebt voor je filterbed en de zetmeel goed toegankelijk moet zijn voor de enzymen tijdens het maischen. Een goed afgestelde moutmolen is dus essentieel en dit zal je brouwzaal rendement ten goede komen. Voor bieren met een hoog alcohol percentage heb je veel Maltmill_01mout nodig, dus is het prettig om dan een molen te hebben welke met een motor kan worden aangestuurd. Vele brouwers doen dit met een boormachine en dat werkt erg goed.

Een walsenmolen heeft de voorkeur voor een schijven- molen omdat bij een walsen molen de kafjes van de mout meer heel blijven en een schijven molen iets meer een malend effect heeft.

Het principe van een walsenmolen is twee walsen welke tegen elkaar indraaien. Deze walsen hebben een ruw oppervlakte welke ervoor zorgen dat de kafjes worden geplet en lichtjes uit elkaar worden gescheurd. De afstand tussen de walsen is zo groot mogelijk, maar wel zo groot dat er nog net geen hele korrels tussendoor kunnen "vallen".

Het voordeel van deze moutmolens is dat deze je schrootsel aanzienlijk verbeteren en dus je brouwzaal rendement verhogen met als gevolg dat je minder mout nodig hebt om hetzelfde resultaat te behalen.

Het schoonmaken van een dergelijke moutmolen is zeer eenvoudig en goed te doen door met een borstel het moutstof te verwijderen. BijkomendMaltmill_02 voordeel is dat het met deze moutmolen goed mogelijk is om klam (ietsje vochtig) te schroten, ook dit levert weer een kwaliteit verbetering van je schrootsel op en dus ook weer een verhoging van je brouwzaal rendement. Gebruikers van deze moutmolen halen brouwzaal rendementen van meer dan 75% met uitschieters van 90% !! De kosten van een dergelijke moutmolen is een flinke investering, maar voor de enthousiaste brouwer is dit het absoluut waard !!

Aanschafkosten : €130,- tot € 200,-  (afhankelijk van verstelbaar of niet en leverancier).

Groeten en gezondheid
De Bier Brouwer

Hopfilter_01Voor het filteren van de hop wordt binnen hobbybrouwend Nederland vaak een ander filter gebruikt dan voor het maischfilteren. Uitzonderingen daar gelaten. Indien je een hopfilter wilt hebben dat zowel voor bloemen als voor pellets geschikt is, moet je wel een ander type filter maken, want de sleuven in een koperen pijp laten het gruis van geperste hop (korrels) gewoon door. Je moet dus een fijnmazig materiaal nemen dat ook de fijne hopgruis van korrels tegenhoud. In bovenstaande foto zie je een filter welke gemaakt is van 2 flexibele waterslangen waarvan alleen de mantel gebruikt is. D.m.v. enkele stukjes koper en een paar RVS slangklemmetjes is het geheel aan elkaar gekoppeld. Dit filter geeft meteen een heldere wort zonder troebele voorloop. Hopfilter_02Het schoon maken ervan is simpel: even afspoelen onder de kraan. Een andere vorm is een kort fijn mazig gaasje dat gekoppeld is aan een buis of een koperen pijp. Deze wordt vaak gebruikt in de HERMS installaties waarbij dit filter dan via de onderkant van de pan door de pan heen zit en vanaf buiten af wordt dan het wort uit de pan getapt of gepompt.

Beide filters werken vrijwel even goed.

Materiaal kosten : ± €10 - €20

Groeten en gezondheid
De Bier Brouwer.

Met een refractometer bepaal je de brekingsindex van een vloeistof. De brekingsindex van vloeistoffen wordt gebruikt voor het identificeren ervan en voor gehaltebepalingen. De brekingsindex van een stof wordt gedefinieerd als de verhouding van de lichtsnelheid in vacuüm ten opzichte van die in de desbetreffende stof.


RefractometerMet betrekking tot het bierbrouwen kunnen we van een wort het aantal graden Brix meten, welke een maatstaf is voor het suikergehalte van de wort. Deze waarde is dan weer via brouwsoftware (Brouwvisie) snel om te zetten in de bijbehorende SG-waarde.Brix Plato SG


Het uitvoeren van een meting is simpel en gemakkelijk. Open het plastic beschermkapje en zorg dat het glasplaatje schoon en droog is. Neem met een klein pipetje (worden erbij geleverd) een monster uit je wort (deze hoeft niet koud te zijn en mag zelfs kokend zijn). Breng hiermee een paar druppels op het glasplaatje zodat deze volledig "bedekt" is en sluit het plastic kapje. De vloeistof zal vrijwel meteen afkoelen. Houd nu de refractometer tegen het licht (liefst daglicht, maar licht van een lamp kan ook). En lees de Brix-waarde af. Bij een lichte wort zal deze tussen de 1 en 5 zitten (komt overeen met een SG van 1004 - 1019) en bij een zware wort tussen de 15 en 21 (komt overeen met een SG van 1059 - 1084).


Het gemak van een refractometer is al snel duidelijk : Je kunt tijdens het brouwen je SG van je wort snel en accuraat meten zonder dat je daar 100 - 200 ml voor nodig hebt, die je ook nog eens eerst moet koelen tot 20°C. Door deze snelle meting is het, vindt ik, ook interessant om te meten hoe het verloop van je maisschema is. Tijdens het brouwen meet ik altijd het SG (m.b.v. de refractometer en Brouwvisie) voor en na een maisch-stap. Wat je dan ontdekt is het verschil in SG tussen de verschillende rustperiode en tussen de opwarmperioden. En je ontdekt hoe snel eigenlijk de versuikering bij de verschillende maisch-temperaturen verloopt. Dit is dus zo'n apparaatje dat je als brouwer eigenlijk niet kan missen en je duidelijk meer inzicht geeft in je brouwproces. Let wel op : Een meting tijdens de vergisting is nog niet goed om te rekenen en dus ook nog niet 100% betrouwbaar.


Deze refractometer wordt regelmatig aangeboden op marktplaats en Ebay en kost tussen de €29,- en €57,- Dit is de investering dubbel en dwars waard ! Als je eenmaal gewend bent aan een refractometer wil je niet meer zonder.


Groeten en gezondheid
De Bier Brouwer