Voor de eenvoud kan je natuurlijk alleen gist uit een zakje (korrelgist) gebruiken, niets mis mee, maar de variëteit is vrij beperkt. Er zijn maar ongeveer 12 verschillende korrel gisten. Omdat gist een grote invloed op de smaak van je bier heeft wil je dat je keuze natuurlijk veel groter is dan 12.
Er bestaan ook vloeibare gisten, hiervan zijn er ruim meer dan 100 verschillende soorten. Deze gisten zijn er voor verschillende soorten bier of zelfs gisten van bestaande commerciële bieren. Als je een commercieel bier wilt nabrouwen is de gist vaak gewoon te koop. Bovendien worden met vloeibare gisten vaak betere resultaten bereikt.
Vloeibare gist is te koop in speciale folieverpakkingen(van wyeast) in de brouwwinkels. Deze folieverpakkingen zijn erg makkelijk. In de verpakking zit gist, daarin zit weer een klein zakje met wort en gistvoeding. Het is dus een complete giststarter. Je breekt het binnenste zakje zonder de verpakking open te maken. Na een dag of 2 staat de verpakking bol en heb je een kant en klare giststarter. Gegarandeerd infectievrij! Brouw je meer dan 10 liter, dan moet je van het foliepak weer een giststarter maken om meer cellen te kweken.
Je kunt ook gist kopen bij de Zeeuwse Gistbank(0113 223888). Deze vloeibare gisten zitten in een plastic buisje of plastic zakjes. In die buisjes zitten niet zo heel veel gistcellen. Je moet ze dus opkweken met een starter. Het zijn reinculturen, dat wil zeggen dat er alleen gistcellen in zitten van 1 gistsoort en geen bacteriën. Een gebruiksaanwijzing wordt altijd bijgeleverd.
Een andere, iets riskantere, mogelijkheid is zelf gist opkweken uit een flesje bier. Eerst drink je het flesje op en van de gist onderin maak je een giststarter. Deze methode is wat riskanter omdat er misschien ook bacteriën in het flesje zitten en die kweek je ook op! Het is een methode die goed werkt, maar soms heb je pech. Waar je wel op moet letten is dat de gist die in een flesje zit vaak niet dezelfde is als die waarmee het bier is vergist. Een aantal brouwerijen gebruikt een speciale gist voor de nagisting op de fles, de zogeheten bottelgist. Gebruik altijd een flesje dat nog ver van de houdbaarheidsdatum af is, anders zullen de gistcellen al grotendeels zijn afgestorven.