Bier is een mooi product en vooral het speciaalbier is steeds meer in opkomst. Qua smaken is bier een zeer divers product wat een ongekend aantal mogelijkheden opleverd om dit te combineren met hapjes en/of complete maaltijden. De mogelijkheden met de diverse speciaalbieren zijn zelf groter dat de mogelijkheden met de diverse wijnen.

 

Het enorma scale aan geuren, smaken en mondgevoel maken het een perfecte combinatie met bijna elk soort eten. Speciaalbier en eten uitkiezen die elkar versterken of aanvullen betekend aandacht besteden van de smaak-aspecten van beide producten. Voor goede ecombinaties van speciaalboier en eten moet je met een aantal zaken rekening houden :

 

 • Kies Sterkte bij sterkte
  Het spreekt voor zicht dat delicate gerechten passen bij delicate bieren, en het is net zo duidelijk dat sterke smaken vragen om krachtige bieren. Intensiteit van smaak bestaat uit diverse aspecten : Alcohol sterkte, moutkarakter, Hopbitterheid, zoetheid, body, kruiden, geroosterde smaken.
 • Vind harmonie
  Combinaties werken vaak het best als ze een smaak- of geurcomponent delen. De noten-karamel smaak van een herfstbok en een oude schapenkaas, de diepe geroosterde smaak van een Imperial stout met chocolde truffels, en de fruitige karamelsmaak van een Amber met geroosterd varken zijn enkele voorbeelden.
 • Overweeg zoet, bitter, koolzuur en pittigheid
  Het klink wellicht wat ingewikkeld, maar het is vrij eenvoudig. Specifieke kenmerken van speciaalbier reageren op elkaar op een voorspelbare manier. Gebruik maken van deze interacties zorgt ervoor dat het bier en het gerecht met elkaar in balans zijn, waarbij het bier je doet verlangen naar het gerecht en andersom.
 • Kijk naar de klassieke keuken
  De lokale keukens van bierlanden bieden geweldige bier en eten combinaties. De Chinees met pils is Cliché, maar wie komt op het idee om een stout te combineren met oesters. Klassieke combinaties als deze vindt je door er naar te zoeken en bieden een goede start voor verder onderzoek.
 • Al doende leert men
  Niet iedere combinatie werkt zoals verwacht, en dat kan erg leuk zijn als je het onverwachte leert waarderen. Bouw verder op dingen die wel werken en blijf zoeken naar magische combinaties.
 • Houd rekening met de seizoenen
  Een licht bier met een licht recept passen in de warmere zomermaanden en de zwaardere bieren in de koudere wintermaanden. Zo combineren gerechten en bieren van een bepaald seizoen heel natuurlijk bij elkaar en ook bij je gemoedstoestand.
 • Tegenstelling en aanvulling
  Alle speciaalbier en eten combinaties zouden aan deze principes moeten voldoen. Sommige combinaties leunen meer op de tegenstelling, en andere op de aanvullende smaken, maar allemaal zouden ze moeten streven naar een bepaalde balans.

Wees niet bang om nieuwe dingen uit te proberen en nieuwe mogelijkheden te zoeken. De beste combinaties van speciaalbier en eten moeten nog gevonden worden.

 

De Perfecte presentatie

De juiste omstandigheden, voorbereiding en presentatie kunnen het verschil maken tussen een gewone en een byzondere ervaring. Zorg voor een schoon, droog glas. Houd het glas schuin en schenk het bier voorzichtig zodat de schuimkraag zich rustig kan opbouwen. als je het gist depot meeschenkt, laat dan een beetje bier in de fles, zwenk het flesje rond zodat de gist los komt, en schenk dan het laatste restje bier uit. Elk bier smaakt het beste bij een bepaalde temperatuur. Te warm is niet lekker en te koud is ook funest.Je smsaakpapillen raken als het ware "verdoofd" en je kunt niet meer genieten van de volle rijkdom aan geuren en smaken. Haal een speciaalbier gerust even uit de koelkast voordat je het serveert. Zware bieren (=veel alcohol) bewaar je meestal het beste op een koele en donkere plaats buiten de koelkast.

 

Bier en kaas combinaties

Bier Kaas combinatie
Brugge Tripel Apple wood
Brugge Tripel Roqueford
Christoffel Nobel Komijn kaas

 

Bier en spijs/eten combinaties

Bier Spijs/eten combinatie
Helles van Neumarkter Lammsbräu In salie, knoflook en biermosterd gemarineerde schouderkarbonade
Cantillion vigneronne / 3 Fonteinen Oude Geuze Sushi, de smaak van de rijst combineert prima met de zure smaak
Emeilisse Russian Imperial Stout Mosselen