Je bent een beginnende brouwer en wilt starten met het brouwen van je eigen bier! Top!! Doen!! Maar er zijn veel vragen. Veel van die vragen zijn ongetwijfeld al eens ergens beantwoord. In dit artikel probeer ik jou de juiste weg te wijzen om deze antwoorden snel te vinden of om op te zoeken en je op de juiste manier je nieuwe vragen te stellen.

 

Hobbybrouwen.nl/forum/

Hobbybrouwen.nl/forum Dit is zo'n beetje het centrale geheugen van (hobby)brouwend Nederland. Vele hobbybrouwers die hier begonnen zijn, zijn nu een commerciele brouwerij aan het runnen (Muifel, Eanske, Van de Streek, Crooked Spider..en meer). Reeds sinds 2001 wordt hier gediscussieerd, dus vele antwoorden op jou vragen zijn hier te vinden. Je moet lid worden van het forum om mee te discusieren, maar om te lezen/zoeken niet.  Een must om regelmatig te raadplegen. Hier wordt dagelijks gediscussieerd! Dit forum heeft een goede zoekfunctie, dus gebruik deze voordat je een vraag stelt welke reeds vaker gesteld is !!!

 

Filmpjes op Youtube

Uiteraard is er op youtube veel te vinden over het brouwen van je eigen bier. Een bijzonder kanaal is BrouwTV waar een reporter vele (hobby)brouwers bezoekt om te kijken hoe zij hun bier brouwen, en met welke installatie...vele hobbybrouwers hebben hier veel iedeen van over genomen. Deze serie loopt nog steeds..er komen nog steeds nieuwe afleveringen, dus vindt je deze filmpjes leuk..abonneer je op dit kanaal !!

 

Koop een boek

Een boek is de eerste stap in deze hobby ! Lees lekker rustig in je stoel of op je bank zonder gestoord te worden. Een gestructureerd verhaal van A tot Z. De volgende boeken (NL) zijn een aanrader voor jou als beginner :

  1. Verander water in bier
  2. Bier brouwen voor dummies

Met deze boeken heb je een mooi naslagwerk, geschreven door zeer ervaren hobbybrouwers !! Welke ook actief zijn/waren op bovenstaand forum ! Hiernaast is er nog vele andere lectuur te vinden (veelal niet NL)... Aan jou de keuze..

 

Brouwsoftware

Ben je eenmaal begonnen met brouwen, en heb je je installatie aangeschaft/bij elkaar gesprokkeld. Dan is het tijd om met wat Brouwsoftware te beginnen want je wilt wel je recepten bewaren, of berekenen !! En dat doe je met de juiste Brouwsoftware. Hieronder een aantal opties :

  • Brouwvisie : Een prima stukje NL software voor het Windows Platform om je recepten bij te houden, door te rekenen, en je voor bij te houden. Een programma met vele functies voor de thuisbrouwer. Er is nog een gratis versie..maar voor ondersteuning van de programmeur en upgrades dient je een licentie aan te schaffen.
  • Brouwhulp : Ook een mooi stukje NL software waarmee je recepten prima kunt bijhouden en ontwikkelen. Bevat vele functies. De software is gratis, maar wordt niet meer onderhouden en ondersteund.
  • Brewfather : Wil je echt all the way en via alle online apparaten overal en altijd je recepten benaderen.. ga dan voor deze app/programma. Vele functies en ondersteuning van de programmeur. Je betaald wel een bedrag per jaar.
  • Er zijn nog veel meer apps en programma's en apps te vinden die allemaal een deel van het proces bedienen. Gebruik dat wat jij prettig vind !! En doe er je voordeel mee !

 

Groep Bierbrouwen op Facebook

Op facebook is een NL groep voor Bierbrouwers : Bierbrouwers op Facebook. Ook in deze groep kun je vragen stellen om verder te komen...Maar bedenk altijd "jou vraag is wellicht al eens gesteld", dus zoek eerst !! Daarna gewoon vragen (met de melding dat je reeds gezocht hebt, maar het antwoord niet kon vinden), dan creeer je begrip, inzet en krijg je vaak snel het juiste antwoord, of een link naar een discussie waar jou vraag wordt beantwoord...

 

Snap het Brouwproces

Om te beginnen met brouwen dient je het proces van brouwen te snappen. Dit is in detail zeer complex, maar in de basis erg simpel. Zorg dat je weet wat je doet en begrijp het proces. Mocht er dan iets 'fout' gaan dan weet je eerder waar het aan ligt... en durf fouten te maken...zolang je er maar van leert...

 

Artikelen op deze website

Ook op deze website staan vele artikelen welke jou verder kunnen helpen. Doe er je voordeel mee en geef jezelf even de tijd om te kijken wat voor jou interessant is !

 

Meekijken bij een reeds ervaren Brouwer

Hobbybrouwers vindt je door heel het land, en ongetwijdeld woon er ook eentje bij jou in de buurt. Via de reeds genoemde fora en FB groep vindt je vast wel iemand die bij jou in de buuurt woont en daar mag je vast en zeker een keer meekijken met een Brouwdag. Gezellig, leerzaam en je maakt meteen je eerste contact met een gelijk gestemde die je meteen, ongetwijfeld 3 stappen verder kan helpen en al je vragen kan beantwoorden.

 

Wordt lid of ga eens kijken bij een Brouwvereniging

Verdeeld over Nederland zijn meerdere verenigingen van hobbybrouwers.. Erg leuk en leerzaam. Deze verenigingen hebben vaak maandelijkse bijeenkomsten waar je elkaars bieren kunt proeven, kunt genieten van een leuke proeverij of een interessante lezing/voordracht. Ook maak je meteen kennis met heel veel andere hobbybrouwers die jou van veel informatie kunnen voorzien.. Schroom niet om eens zo'n avond mee te maken en al je vragen te stellen...

Vele wegen leiden naar Rome.. Zoek je eigen juiste weg ! Geniet van de hobby en de bieren die je gaat brouwen !

 

met Vriendelijke Groeten

De Bier Brouwer