Het amateur-brouwen neemt steeds meer wendingen en ontwikkelt zich best wel snel, we willen steeds beter bier en het proces daarom ook steeds meer gaan controleren. Het vergisting proces is in deze ontwikkeling een zeer belangrijk item want, zoals we wel weten, is gist zeer temperatuur gevoelig. Het verschil van 1 a 2°C Celsius bij de vergisting kan al een ander bier opleveren waarover je misschien net wel of net niet tevreden bent. Het controleren van deze temperatuur op ± 0,5°C is dus vaak een gewenste situatie.

UT200Voor deze controle hebben we dus een afgesloten ruimte nodig met of een verwarmingsbron of een koelbron (of allebei) en daarbij een thermostaat welke deze bron bij de gewenste temperatuur aan of uit zet. Zo'n thermostaat is dus de UT-200. Deze is momenteel uiterst populair bij de thuisbrouwers welke hun vergisting serieus nemen. Voor ± € 50 euro koop je al een koelkast op marktplaats en samen met deze UT-200 opent dit de wereld van de ondergistende bieren en de temperatuur gecontroleerde vergistingen.

Deze thermostaat werkt heel nauwkeurig en zeer gemakkelijk. Steek de stekker van de koelkast of verwarmingsbron in deze thermostaat en stop de thermostaat in het stopcontact. Stel de thermostaat naar het gewenste temperatuur bereik in. Je kunt hier de temperatuur instellen waarbij deze de bron inschakelt en de temperatuur waarbij deze de bron uitschakelt.

Bijv: Koelkast inschakelen als deze boven de 9,5°C komt en uitschakelen als deze onder de 8,5°C komt. Zo houd je het bier (ondergistend) op 8°C ± 0,5°C.

De thermostaat bevat een sensor met een lengte van ±2 meter. Deze kun je het beste tegen het gistvat aan drukken en bijv vasthouden met een schuursponsjes welke je weer vastbind met een touw om het gistvat heen. Dit werk erg goed en vele thuisbrouwers zijn zeer tevreden met dit apparaat.

 

 

 

 

 

Overige gegevens :
Leverancier : Conrad (www.conrad.nl)
Temperatuur Bereik : -40°C tot 99,9°C
Afmeting : 68mm x 57mm x 131,5mm
Bestel nr. : 615910 – 89
Prijs : €39,99 (geen verzendkosten indien je online betaald)

Groeten en gezondheid
De Brouwer