Het schroten van je mout is vaak een tijdrovend en arbeidsintensief werkje mits je dit nog met de hand moet malen. Een goed schrootsel is belangrijk aangezien je de kafjes nodig hebt voor je filterbed en de zetmeel goed toegankelijk moet zijn voor de enzymen tijdens het maischen. Een goed afgestelde moutmolen is dus essentieel en dit zal je brouwzaal rendement ten goede komen. Voor bieren met een hoog alcohol percentage heb je veel Maltmill_01mout nodig, dus is het prettig om dan een molen te hebben welke met een motor kan worden aangestuurd. Vele brouwers doen dit met een boormachine en dat werkt erg goed.

Een walsenmolen heeft de voorkeur voor een schijven- molen omdat bij een walsen molen de kafjes van de mout meer heel blijven en een schijven molen iets meer een malend effect heeft.

Het principe van een walsenmolen is twee walsen welke tegen elkaar indraaien. Deze walsen hebben een ruw oppervlakte welke ervoor zorgen dat de kafjes worden geplet en lichtjes uit elkaar worden gescheurd. De afstand tussen de walsen is zo groot mogelijk, maar wel zo groot dat er nog net geen hele korrels tussendoor kunnen "vallen".

Het voordeel van deze moutmolens is dat deze je schrootsel aanzienlijk verbeteren en dus je brouwzaal rendement verhogen met als gevolg dat je minder mout nodig hebt om hetzelfde resultaat te behalen.

Het schoonmaken van een dergelijke moutmolen is zeer eenvoudig en goed te doen door met een borstel het moutstof te verwijderen. BijkomendMaltmill_02 voordeel is dat het met deze moutmolen goed mogelijk is om klam (ietsje vochtig) te schroten, ook dit levert weer een kwaliteit verbetering van je schrootsel op en dus ook weer een verhoging van je brouwzaal rendement. Gebruikers van deze moutmolen halen brouwzaal rendementen van meer dan 75% met uitschieters van 90% !! De kosten van een dergelijke moutmolen is een flinke investering, maar voor de enthousiaste brouwer is dit het absoluut waard !!

Aanschafkosten : €130,- tot € 200,-  (afhankelijk van verstelbaar of niet en leverancier).

Groeten en gezondheid
De Bier Brouwer