Gist is erg gevoelig voor temperatuur. Het is niet zo belangrijk of het nu 18°C of 24°C is als het maar constant is. Bij hogere temperaturen zal de gisting heftiger verlopen en er zullen ook meer bijsmaakjes ontstaan. Soms is dit gewenst, soms niet (vaak niet !). Sommige gistsoorten werken goed bij 27°C andere bij 8°C. Voor bovengist is 20-22°C een goede gemiddelde waarde, voor ondergist zal dit rond de 10-12°C liggen. De specificaties per gist zijn bij de leverancier bekend. Je zult zelf moeten ervaren wat je het beste/lekkerste vindt. Maar dit is ook per gist weer verschillend. Zorg ervoor dat de temperatuur constant blijft door een deken of slaapzak om je gistingsfles te wikkelen, of plaats je gistfles in een waterbad of een temperatuur gecontroleerde ruimte (gistingskast). Pas de eerste dag op dat het niet te warm wordt. De eerste dag dat het echt heftig vergist, ontstaat er veel warmte. De temperatuur loopt zo enkele graden op, daarom is het belangrijk dat je je wort tot ± 20°C koelt voordat je je gist toevoegt.