De meeste brouwers zijn doodsbang voor bacteriën. Bacteriën zetten suiker om in koolzuur gas en een zuur. Krijg je ze in je wort dan wordt het zuur. De meest voorkomende zijn de azijnzuur- en de melkzuurbacterie, zij produceren azijnzuur en melkzuur. Sommige brouwers kweken speciaal bacteriën, zij willen een zuur bier maken. Denk maar aan de Geuze, kriek of misschien heb je wel eens een Vlaams Bruine gedronken. Een bacterie in je bier en je kan het 'weggooien'. Zonde van al dat werk en al de liefde die je erin gestoken hebt. Het bier dat we willen brouwen is over het algemeen niet zuur. Dus : werk altijd schoon, spoel je gereedschap af, laat geen troep slingeren, ruim gemorst wort of bier direct op. Het zijn allemaal voedingsbodems voor de gevreesde bacteriën. Ze kunnen een volgend brouwsel infecteren als ze niet worden opgeruimd. De meeste Amateur-brouwers hebben wel eens een lichte of zelfs een erge infectie gehad. Commerciële brouwerijen zijn er aan failliet gegaan.Als je gewoon schoon werkt kan er bijna niets gebeuren, maar wordt je nalatig dan vraag je om ellende.
Hier wat tips en info over schoonmaakmiddelen:
- Sulfiet, dit is een middel dat niet reinigt maar ontsmet. Dat wil zeggen dat bacteriën en wilde gisten ervan doodgaan, maar dat het geen vetresten verwijderd. Het werkt alleen samen met een zuur. Daarom heb je ook citroenzuur nodig. Het is geschikt voor het ontsmetten van gereedschap en flessen die niet meer vies zijn. Je gebruikt er 1 gram per liter koud water van en voegt daarbij dan 0,5 gram citroenzuur. Je kan een sulfiet oplossing best enkele weken afgedekt bewaren. De inwerktijd bedraagt minstens 2 uur. Bij het mengen van sulfiet en citroenzuur ontstaat een damp die op de luchtwegen slaat. Pas hiermee op!!
- Chemipro caustic, dit is een chlooroplossing die ontsmet en tegelijkertijd ook schoonmaakt. Gebruik 1 gram per liter warm water (20 - 65°C). De inwerktijd is 15-20 minuten. Op koper maximaal 5 minuten. Goed naspoelen! (3x goed met water naspoelen) Een chemipro-oplossing kan je niet lang bewaren. Met water van 40°C verdwijnen de aangekoekte randen in je gistingsfles als sneeuw voor de zon!
- Gebruik deze middelen alleen met rubber handschoenen (Met name bij de chemipro- oplossing), je krijgt er erg droge handen van.
- Met citroenzuur maak je makkelijk koper schoon.
- Wees niet te kwistig met deze schoonmaakmiddelen, je zal er het milieu niet direct mee aantasten maar overdrijf het niet. Probeer het te hergebruiken. Maak ervoor het bottelen je flessen mee schoon en gebruik het daarna om je gistingsfles mee te reinigen.
- Steek het pijpje van je hevel als luchtafvoer in de hals van de fles als je een fles onderdompelt om hem snel vol te laten lopen..
- Gebruik het pijpje van je hevel ook als luchttoevoer om je gistingsflessen snel leeg te laten lopen. Steek het in de fles tot op de bodem en houdt dan de fles op zijn kop.